Bondage cross
22 august 2019
Brățară WAVE
3 noiembrie 2019
Show all

Inel Coloana Infinită

450,00 lei

Inel unicat, lucrat integral manual din argint 925 cu accente de alamă, cu texturi în contrast lucios/fin versus rugos. Este format din două romburi care se unesc într-o secțiune pătrată , pornind de la motivul „ funiei răsucite ”folosit de Constantin Brâncuși  la ” Coloana Infinitului ” .

Arhetipul românesc al Coloanei a fost însă demult recunoscut de către sculptor, forma stâlpului, simplă între toate, este aceea a unui stâlp de cimitir prezent ca un motiv simbolic arhaic.  Așadar, „Coloana Infinitului” reprezintă de fapt un imens stâlp funerar a cărei forme este regăsită și astăzi la porțile sau cerdacurile caselor mai vechi din Oltenia . Stâlpul este  simulacru al „Coloanei cerului”, care la rândul ei este un substitut al „Arborelui cosmic”, reprezentând de fapt trunchiul desrămurat al acestuia, încărcat cu puteri magice. În tradițiile și datinile poporului român, „Arborele cosmic” (reprezentat prin brad) este locul de pornire într-o călătorie pe căile mirifice care înlesnesc comunicația între pământ și zonele cosmice, cunoscute sau necunoscute. Escaladarea nu se poate face de către oricine și oricând. Au acces, cu restricții şi în anumite condiții, doar eroii, oamenii initiați .
În concluzie „Coloana Infinitului” reprezintă şi un „Centru al Lumii” și deci un pretext al ascensiunii mistice, văzută ca transcendenţă a condiției umane profane.

Ca formă geometrică, lucrarea este o înșiruire a unui singur motiv: un element romboidal . Astfel, acest şir de romburi poate să sugereze ușor simbolismul axial de origine indiană al „Lanţului lumilor ” care, ca un fir, străpunge şi leagă între ele toate lumile. O astfel de lume poate desemna orice formă a manifestării, indiferent de natura sau mărimea ei; ea poate reprezenta de exemplu întregul cosmos sau doar umanitatea, sau chiar un singur individ uman, fiind în acelaşi timp „suflul” care le susţine şi le menţine, şi fără de care ele nu ar putea să aibă vreo realitate şi nici să existe în vreun fel .